Erteleme; yapılacak işi, tehir, tecil, talik ettirme olarak tanımlanmaktadır (TDK). Genel anlamda ise; yapılacak olan işlerin verilmesi gereken kararların akılcı olmayan bahaneler üreterek zamanında yerine getirilmemesi ve bu durumun alışkanlığa dönüşerek kişinin yaşam standardını etkilemesi ile var olan potansiyelini ortaya koymasına engel teşkil etmesidir.
Akademik erteleme ise; öğrencilerin eğitim sürecinin gerektirdiği ödev ve sorumlulukları sürekli olarak geciktirmesidir. Öğrencinin sorumluluklarını geciktirmesi kısa süre için bir rahatlama sağlar fakat sonucu itibariyle yoğun kaygı hissedebilir ya da duygularını yok sayarak bastırabilir bu durum daha sonra zorlayıcı ve yaşam kalitesini düşürücü durumlara dönüşebilir. Bu nedenle erteleme ve akademik erteleme davranışı duyguları yönetememe problemidir.
Akademik ertelemenin nedenleri
Sorumluluk almama, zamanı iyi organize edememe, başarısızlık korkusu, düşük benlik saygısı, motivasyon eksikliği, sosyal medya kullanımı olarak tanımlanabilir. Ancak; temelde öğrencinin kişilik yapısı ile ilgilidir.
Hata yapma ve başarısız olma ile ilgili duygu ve düşüncelerine sahip çıkmayan ve bu duygularla yüzleşemeyen, kendini sabote eden yapıya sahipsen öncelikle duygu ve düşüncelerine sahip çıkmalısın. Ve hayatta başarı kadar başarısızlığında olduğunu, başarısızlığın kendini yenilemek için fırsat dahi olabileceğini fark etmelisin. Yapman gereken işlerini önem ve aciliyet sırasına göre organize etmekle işe başlayabilirsin.
Mükemmeliyetçi yapıya sahip öğrenciler
Mükemmelin peşinde zamanlarını geçirirler. Ancak, hayatta hiçbir şey mükemmel değildir. Böyle düşünen öğrenciler, daha gerçekçi hedefler belirlemelidir.
Birkaç işi bir arada yapmaya çalışan öğrenciler, birden yoğun olarak çalışmaya başlarlar ve bir süre sonra işler birbirine karışır fakat neyi nasıl yapacakları ile ilgili plan ve programları olmadığı için ertelemeye başlarlar.
Yapacağı işi yapabilmek için gerilime ve strese ihtiyaç duyanlar, işlerini son dakikaya bırakırlar ve işlerini bu şekilde tamamladıklarından yaptığı işte problem yaşama olasılığını artırırlar. Bu nedenle zamanı planlamak ya da yol haritası oluşturmak işlerinizi problemsiz halletmenize yardımcı olabilir.
Yapmak istemedikleri işi yapmak için direnç gösteren öğrenciler
Masanın başına oturmaya direnç gösterirler ya da ders çalışmayı geciktirirler ve konularını tamamlayamazlar. Bu öğrenciler, ders çalışmaya en zor olan dersten başlamalıdırlar.
Bazı öğrenciler ise gerçeğin pek farkında olmazlar, çalışmadan da istediklerine ulaşabileceklerini sanırlar ve ders çalışmazlar. Bu öğrencileri, konuları parçalara bölme, önem sırasına göre organize etme ve zaman çizelgesi oluşturmaları faydalı olacaktır. Bu gibi konularda problem yaşıyorsanız Kampüs Koçluk her zaman yanınızda olacaktır.
Fatma Hakyemez Usta Aile ve Eğitim Danışmanı