Öğrenci koçu sıkı bir yarışın olduğu uzun sınav sürecinde öğrenciye gerekli moral ve motivasyon desteği sunmakla birlikte öğrencinin performansını artırmayı amaçlayan ve bu amaç doğrultusunda öncelikle, “öğrencinin çalışma programı var mıydı, nasıl ders çalışıyordu, genel başarı durumu nasıldı?” gibi soruların cevapları değerlendirilerek öğrencinin eksik ya da yanlış yaptığı durumlar konusunda öğrencinin ihtiyacına ve şartlarına göre program hazırlamaktadır.
Her öğrencinin bir konuyu öğrenme tarzı, şekli mevcut halini nasıl daha iyi yapabileceği ve başarısızlık karşısında verdiği tepki ve uyguladığı davranışlar farklıdır. Bu nedenle öncelikle, öğrencinin kendini tanıması, güçlü ve zayıf yönlerini fark etmesi, güçlü yönlerini kullanabilmesi, zayıf yönlerini de geliştirebilmesi konusunda desteklenmesi gerekir. Ulaşmak istediği bir hedefi var mı, varsa bu gerçekçi bir hedef mi, hedefine ulaşmak için neler yapması gerektiği konusunda öğrenci ile istişare edilir. Birlikte plan program hazırlayıp hazırlanan bu programa uyması sağlanır. Bunun yanında öğrenciye ihtiyaç duyduğu moral ve motivasyon desteği sağlanır, öğrencinin ihtiyacına göre süreç içerisinde gerekli değişiklikleri yaparak öğrenciye adım adım eşlik edilir.
Öğrenci koçu; öğrenciler ile karşılıklı güven ve samimiyete dayalı ilişkiler kurar. Öğrenciyi aktif dinler ve güçlü sorular sorarak empatik ilişki kurmayı hedefler. Öğrencide farkındalık oluşmasını sağlar. Hedef koyma, plan ve program hazırlayıp sürecin sorumluluğunu alma gibi konularda ilerlemeyi yönetebilmesi konusunda öğrenciyi destekler.