Öğrenme, dışarıdan alınan bilginin işlemlenerek çıktı haline getirilmesi sürecidir. Öğrenmede içsel ve dışsal etkenler söz konusudur ve öğrenme yaşam boyu devam eden bir süreçtir.
Strateji
Belirlenen hedefe ulaşabilmek için çeşitli yol ve yöntemlerden faydalanarak plan yapılması, bir amaca ulaşmak için gerekli yol ve yöntemlerin koordineli olarak uygulanmasıdır.
Öğrenme stratejisi
Öğrencinin bir konuyu öğrenebilmek amacıyla kendi kendine uyguladığı yol ve yöntemlerdir. Öğrenci öğreneceği konuyu etkili ve kolay öğrenebilme, işlemleyebilme, ihtiyacı olduğu zaman çağırıp kullanabilme, neyi nasıl öğrenebileceği ile ilgili kendi kendini yönlendirebilme, bağımsız karar alabilme, aldığı kararları uygulayabilme ile özgüvenlerinin yüksek motivasyonlarının fazla olmasını sağlamaktadır.
Öğrencilerin bireysel farklılıkları dikkate alındığında, her bir öğrencinin farklı yollarla ve yöntemlerle öğrendiği görülür. Bu nedenle, her öğrenci kendine uygun öğrenme stratejisi kullanırsa istediği hedefe ulaşabilmesi mümkün olabilir.
Burada öğrencilerin dikkat etmesi gereken temel konu kendilerini iyi tanımaları, sabırla ve sebatla kendilerine en uygun yöntemi bulana kadar devam etmeleridir.
Öğrenme stratejileri; dikkat, tekrar, anlamlandırma, hatırlama, üst-bilişsel, ve duyuşsal stratejiler olarak sınıflandırılmaktadır.
Dikkat stratejileri; dikkati belirli bir noktaya toparlama, önemli bilgilerin üzerine yoğunlaşma, konu içerisinde yer alan anahtar sözcüklerin ve ana fikrin altını çizme, sayfanın kenarına not alma ya da öğrencinin kendine özgü farklı yollar geliştirmesi olabilir.
Tekrar stratejileri, yeni öğrenilen bilgileri tekrar yoluyla kısa süreli bellekte tutarak uzun süreli kodlamayı sağlayan stratejilerdir.
Anlamlandırma stratejileri
Öğrenilen yeni bilgiyi daha önce öğrendikleri ve kalıcı bellekte var olan bilgilerle ilişkilendirmesidir. Öğrendiklerini kendi sözcükleri ile özetleyebilme, yeni öğrendiği konuları zihnin de imajine edebilme, öğrendiği konuları çizelge, şekil ve grafik olarak farklı biçimlere dönüştürebilmeyi sağlayan stratejilerdir.
Bilişsel stratejiler; tekrar etme, bilgileri düzenleme, çıkarımda bulunma, imgeleme, not tutma, stratejileridir.
Üst- bilişsel stratejiler; öğrencinin kendi öğrenme stratejisini belirlemesi ve bu yönde kendine özgü stratejileri kullanmasıdır. Yani neyi nasıl öğrendiğinin farkında olmasıdır.
Duyuşsal Stratejiler; Öğrenme sürecinde karşılaşılan güdüsel ve duyusal handikapları fark edebilme ve ortadan kaldırabilmedir. Dikkat dağıtıcıları giderme, zaman çizelgesi, kendini olumlu yönde motive etme gibi stratejilerdir.
Öğrenme stratejileri, herhangi bir konuyu öğrenirken, bu stratejileri etkin kullanabilme becerisini kazanmış olan öğrencilerin, yaşam boyu farklı alanlarda karşılaştığı farklı problemlerin çözümüne de katkı sağlayacaktır. Bu gibi konularda problem yaşıyorsanız Kampüs Koçluk her zaman yanınızda olacaktır.
Fatma Hakyemez Usta & Aile ve Eğitim Danışmanı